04 Temmuz 2007

Michael Rubin Neden Yalan Söyler?

Dostumuz Rubin Irak ve Kuzey Irak konusunda uzman bir araştırmacıdır. Dün kendisine göre malumu ilan etmiş: Kuzey Irak'ta PKK'nın hamisi kürtlerdir demiş.

Benim bildiğim, tanıdığım Rubin dürüsttür, araştırmacı namusuna sahiptir. Üstelik sözlerinin tam gerçeği yansıtmadığını da çok iyi bilir. Terörist örgütün gerçek hamisinin kim olduğunu ABD'de en iyi Rubin bilir.

Fakat heyhat ki heyhat dünya menfaat dünyasıdır. Araştırmacı arkadaşımız kendisini ve projelerini fonlayan kurumları gücendirmek istememiş anlaşılan. Sonuç olarak malumu ilan edememiş. Gelin biz kendisine biraz yardım edelim.

Kuzey Irak'taki oluşum, ve Irak'ın bölünmesi ABD'nin çıkarınadır ve ABD destekli yürütülen bir plandır ve aşağıdaki hususlar önemlidir.

1. Burada kurulmakta olan sözüm ona devletçik, coğrafi olarak kıstırılmış bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, batıda Suriye ve Doğuda İran tarafından çevrelenmiştir.

2. Kuzey Irak'ın güneyinde de, Kürtleri düşmanları kadar sevmeyen, hatta onları işgalcilerin işbirlikçisi olarak gören sünni Araplar mevcuttur.

3. Acilen Kuzey Irak'taki matruşka devletçiğe bölgeden sınır komşusu bir müttefik bulmak gerekir (her ne kadar İsrail bu matruşkanın esas aktörü olsa da sınır komşuluğu mevzu bahis değildir.

4. Uzun vade de Suriye ve/veya İran'ın hizaya sokulması beklenebilir ve bu şekilde Kuzey Irak'lı aşiretlere bir müttefik temin edilebilir.

5. Fakat kısa vadede en uygun aday Türkiye'dir. Türkiye'nin burnunun sürtülmesi için yeterli kart Washington'un elinde mevcuttur.

6. İlk kart Maalesef, meşhur at pazarlıklarına da konu olan Türkiye'nin bıçak sırtında giden ekonomik yapısıdır. Hani borcu olanın iradesi olmaz diye düşünenler olabilir ABD'nin başkentinde.

7.İkinci ve daha kısa sürede sonuç verecek olan kart ise, Türkiye'nin ikinci yumuşak karnı olan 'kürt meselesi'dir.

PKK kartını önümüzdeki günlerde değişik biçimlerde ve farklı oyun taktikleri ile karşımızda görürsek kimse şaşırmasın.

Bilelim ki, Türkiye onay vermez ise Kuzey Irak'ta kartondan olsa bile bir kürt devletçiği kurulamaz, kurulursa da yaşayamaz. Hazırlıklı olalım, oyun esas şimdi başlıyor.