09 Mayıs 2007

Prescott Bush'tan Torununa

ABD’de, ‘global’ terörle ilişkisi ispatlanmasa bile, pek çok şahsa ait menkul ve gayri menkul mal varlığı dondurulmuş durumda. Örnek olarak Usama Bin Ladin ile iş yaptığı öne sürülen yüzlerce şahıs ve şirketin finansal varlıklarına Başkan Bush’un imzaladığı ‘Güvenlik Talimatnamesi’ uyarınca el konuldu.

Amaç, global terör ağının mali temellerini ve kaynaklarını kurutmak. Bu talimatı imzalarken Bush, ‘eğer teröristlerle iş yaparsanız, terörizmi desteklerseniz, ABD ile iş yapamazsınız’ demişti.

Bush’un ve ailesinin geçmişini ve ticari bağlantılarını bilmeyenler bu sözleri yadırgamadılar. Zaten ‘korku kültürü’ ile hareket eden ABD kamuoyu da geçmişe dönüp, Başkan Bush’un bu ‘azılı’ teröristin kardeşi ile yaptığı ticari işbirliğinden bahsetmedi, konuyu açmadı bile.

Başkan Bush’un ABD’nin hedefindeki adam ilan ettiği Ladin ve ailesi aslında Bush ailesine çok yabancı değil. Her şeyden önce Ladin’in küçük kardeşi Başkanın Texas’taki petrol şirketlerinden birisinin hissedarı. Haliyle Bush ne bu ilişkiden bahsetti bugüne kadar ne de Ladinle ilişkisi ispatlanmış bazı Suudilerle geçmişte yaptığı işlerden bahsetti.

Aslında ‘düşmanla’ işbirliği Bush ailesi için çok yeni bir olgu değil. Bush ailesinin büyük mal varlığının önemli bir bölümü Adolf Hitler’in ‘3. Reich’ idaresine sağladıkları hammadde ve kredilerden geliyor.

George W. Bush’un büyükbabası, Prescott Bush, II.Dünya savaşı sırasında o dönemki ABD yönetimi tarafından Nazilerle işbirliği yapmakla suçlanmış, hakkında tahkikatlar açılmış ve tüm mal varlığı dondurulmuştu. O dönem Bush ailesi aleyhinde uygulanan kanun, ‘The Trading with the Enemy Act – Düşmanla ticaret yapmayı engelleyen kanundu’.

20 Ekim 1942’de ABD hükümeti Bush ailesine ait olan New York- Union Banking Corporation’ın, Nazilerle işbirliği yaptığına, çeşitli Nazi faaliyetlerini finanse ettiğine karar vermişti. Bu bankanın ortakları Büyükbaba Bush, Bush’un iki yönetici ile üç Nazi görevlisiydi.

28 Ekim 1942 tarihinde ise, ABD hükümeti bu kez Bush-Harriman Bank’ın sahip olduğu The Holland-American Trading Corporation ile Steamless Steel Equipment Corporation’ı, Nazilerle işbirlikleri kanıtlandığı için kapattı ve tüm mal varlıklarına el koydu.

8 Kasım 1942 ise bir başka Bush şirketinin, Silesian-American Steel Corporation’ın kapatıldığı tarihti.

Yani, Bin Ladin ailesi ile işbirliği yapmak Bush ailesinin ne ilk ne de tek sabıkasıdır. Bugün Afganistan’da, Irak’ta savaşan/ölen askerlerin ve ailelerinin bu kirli işbirliğinden haberleri hala yoktur.

1988’de Teksas’ta bir uçak kazasında ölen Şeyh Salim Bin Ladin, Usame’nin ağabeyidir. Salim, ABD’de kuruluşu Bush tarafından gerçekleştirilen Arbusto Energy şirketinin en büyük hissedarıydı.

Bush ve Ladin ilişkisi sadece geçmişte kalmış bir işbirliğinden oluşmamaktadır.

Bugünde Bush ailesinin hissedar olduğu Houston Main Bank’ın hissedarları arasında Suudi Mahfuz ailesi, Ladin ailesi ve Bush ailesinin tüm karanlık işlerinde ‘yeddi emin’ rolü üstlenen James Bath vardır.

Main Bank hissedarlarından olan Mahfuz ailesi 11 Eylül sonrasında Ladin ailesinin bankadaki hisselerini devralmış, fakat Bush-Mahfuz-Ladin ortaklığı bir müddet daha Houston Gulf Airport şirketinde devam etmiştir.

2006 yılında Mahfuz, Ladin ve bazı Suudilere ait mal varlıkları dondurulmuş, fakat bu iş adamlarının Bush ailesi ile ilişkileri tam anlamıyla gün yüzüne çıkmamıştır.

İşte Amerikalı marjinal bazı aydınların Bush ailesinin mal varlığının dondurulmasını talep etmelerinin arkasında yatan sebep budur.